Eon - FAQ

(FAQ = Frequently Asked Questions = Ofta ställda frågor.)

die1 När släpptes Eon?

Eon I släpptes den 18 november 1996. Ett demoex av Eon smygvisades dessutom på Borås Spelkonvent i början av november.

Eon II släpptes den 29 november 2000.

Eon III släpptes den 27 augusti 2004.

die1 På rollformuläret till Eon, vad används den tomma rutan under attributen?

Den är till för spelarens eget bruk. Kan användas för speciella attribut (typ VÄR, EKO, KÄN) och andra viktiga värden. I Eon III kan den också användas för ödespoäng.

die1 På rollformuläret till Eon, vad används den rutan med rubriken "(STY+TÅL)/2"?

Värdet (STY+TÅL)/2 används i flera anfallsmanövrer, exempelvis Kasta, Vräka och Välta. Det används också vid Tillbakaknuffning.

die1 Varför är det så lätt att dö i Eon om man blir träffad?

Eon är ett realistiskt spel. Det är därför man får realistiska skador av vapen. Om du blir stucken med ett svärd i bröstkorgen kommer du inte må speciellt bra, eller hur?

die1 Hur skall man göra för att inte bli skadad!?

Det gäller för spelarna att lära sig att undvika att bli träffad genom att undvika, parera eller blockera. Andra effektiva sätt är att oskadliggöra sin motståndare snabbt eller att ha numerärt övertag då man skall strida. (Allt precis som det är i verkligheten...)

die1 Kan man måtta mot hjärtat (+Ob2T6) och på så sätt dräpa alla motståndare tämligen enkelt?

Nej, man kan bara måtta mot träffområden och delområden, exempelvis Bröstkorgen.

die1 För alvriket Alarinn så anges skriftspråket som Felya nai, ska detta vara Felya nari?

Nej, Felya Nai är ett skriftspråket medan Felya Nari är ett talspråk som i huvudsak används av Henéa.

die1 Har inte hittat nått om att magiker inte kan använda rustning och andra krigaratteraljer. Nu börjar vissa spelare hota med diverse krigar-magiker med STORA Kraggsvärd.

Det finns inga begränsningar på vad en magiker kan använda för utrustning -- förutom att man bara har en viss mängd enheter att placera på färdigheter. Observera vidare att vem som helst kan skaffa mystiska färdigheter (med valfria enheter). Dock kan inte alla få besvärjelser-magnituder från början! Vem som helst kan inte heller köpa ett kraggsvärd (kraggbarbarerna är lite kinkiga att släppa ifrån sig sina vapen ,-). Men det finns ju flera andra stora vapen som köpas för pengar!

die1 Är färdigheten Besvärjelse en enda stor färdighet som ingriper alla besvärjelser?

Besvärjelse är endast en färdighet. Observera dock att man måste lära sig varje enskild besvärjelse separat. En besvärjelse räknas inte som en färdighet (den mäts med magnituder).

die1 Har funderingar kring vart färdigheten Två vapen har tagit vägen. Eftersom jag har hittat en referens till den (på sida 44, resultatet dubbelhänt) så det vore kul att få reda på hur det egentligen fungerar.

"Två vapen" är ingen färdighet, det är en så kallad teknik som man kan använda som en specialisering till enstridsteknik. Stridtekniker är mer raffinerade och utstuderade sätt att slåss på och olika stridsskolor och krigskonster kommer att presenteras i kommande moduler.

die1 Blöder man under tiden någon lägger ett förband? Gör man det kan man ju dö medan någon lägger förbandet...?

Ja resepektive Ja. ,-)

die1 Hur mycket behövs i Qadosh för att kunna räknas som en gud, respektive halvgud?

Vet inte riktigt. Någonstans på 40 respektive 30... Fast som sagt har vi inte tänkt i genom detta ännu. Mer om detta i en framtida modul...

die1 Är det möjligt att en Kraggbarbar kan bli adopterad (På familjetabellen) och sedan slå på Börd för civiliserad kultur (alltså att har blivit adopterad till en icke primitiv kultur).

Ja, rent teoretiskt.

die1 Jag undrar hur ett tvåhandssvärd kan ha bättre SI än en dolk? En dolk borde ju rimligen vara ett av de mest snabba vapnen.

SI (Snabbhetsindex) beräknas inte bara på smidighet och snabbhet på vapnet, utan även på sådana faktorer som längd, det vill säga räckvidden, och tyngden. Därför har ofta långa vapen också fördel över mindre vapen.

die1 Varför är det så jävla lätt att fumla i Eon? Det är lättare för en gammal supermästare att falla omkull än att han lyckas få till ett snyggt hugg.

Det är inte lättare att fumla om man har en supermästare. Däremot är det lättare att fumla om man genomför många handlingar per runda. Man får försöka hitta en egen balansgång i sannolikhetsberäkningarna för att se vad man själv anser som tillräckligt goda chanser att lyckas när det gäller att utföra flera handlingar per runda.

die1 Om jag vill anfalla någon med "platten", eller flatsidan, på mitt svärd, hur mycket skada ger jag då?

Det är just på grund av vapens mångsidighet som de flesta vapen ger olika typer av skada i Eon. Ett svärd används (vanligen) främst till att hugga med, men man kan sticka med det och man kan slå till någon med platten eller hjaltet, och då används krosskadan. Så svaret på din fråga är att du ger Kross-skada.

die1 Kommer ni att införa krutvapen i Eon?

Det har vi inte planerat att göra. Vi tycker inte att det är den typen av fantasy som Eon skall representera och att man kan spela och ha roligt utan krutvapen.

die1 Hur fungerar det med utmattningen om man är överbelastad? Jag har en krigare som har en belastning på omkring 22 kg och han har en bärförmåga på 16. Får han då ett extra i utmattning per runda som han slåss, eller ett extra per handling som han utför?

Din krigare får ett extra i utmattning per handling han utför! Att vara överbelastad i Eon medför ofta mycket snabbt till att man blir så andfådd och trött så man nästan blir oduglig i strid, precis som på riktigt.

die1 Hur många UK (utmattningskolumner) kan en rollperson maximalt ha? Jag har en dvärg som enligt uträkningen skall ha UK 11?

Det maximala antalet UK en rollperson kan ha är 10. Enbart vissa monster kan ha mer än 10 i UK.

die1 Kommer det sedan tennfigurer speciellt för Eon? Det skulle underlätta när man spelar många...

Tyvärr har inte Neogames några planer på att lansera speciella Eon-tennfigurer. Men det finns en hel del andra redan gjorda figurer ute på marknaden som kan användas med behållning.

die1 Slunga har ju ingen grundchans, men Kastklubba har det och den är besläktad med slungan. Innebär det att man har GC=[RÖR/2] i slunga fast med +Ob1T6 i svårighet?

Njae, du har fortfarande grundchans = 0 i slunga, men du kan använda din "Kastklubba"-färdighet för att använda en slunga med +Ob1T6 extra i svårighet. (Det är så formellt – praktiskt sett har du ju rätt, men man antecknar ingen GC i Slunga på rollformuläret, till exempel).

die1 På en del besvärjelser med Magnituden ett (1) alstrar man först ett filament för att sedan transformera det. Varför inte alstra i rätt aspekt direkt?

Detta har sin ytterst naturliga förklaring som beskrivs i Mystik & Magi – det beror på hur man har tagit fram besvärjelsen.

die1 Denna fråga gäller besvärjelsen Subakvatisk Respiration: Det står på sid 216 att för att undvika att få vatten i lungorna kan man använda besvärjelsen upprepade gånger. Men man får inte lägga en ny förrän den gamla slutat verka och det tar en runda att väva en ny. Borde man inte få in vatten medan man väver den nya besvärjelsen?

Inte nödvändigtvis, du kan ju hålla andan i mer än en runda, och under tiden som besvärjelsen är aktiv får du ju ingen syrebrist. Men om man måste vara under vattnet under långa tidsperioder i sträck så kan det börja bli tajt...

die1 Det står i Eons grundregler att man får +Ob1T6 i svårighet om man använder sin vänsterhand om man är högerhänt. Gäller detta även för sköldar, då det är vanligt att man slåss med vapen i huvudhanden och skölden i den andra handen?

Mycket bra påpekande. Svaret är nej. Svårighetsnivån ökarinte! Detta då det ligger i träningens natur då man tränar med just sköld att man skall ha den tillsammans med ett vapen i huvudhanden. Däremot, om en person som brukar ha skölden i vänster hand plötsligt har den i höger, då får han +Ob1T6 i svårighet.

die1 Gäller samma regler för VINIT och Insikt som för färdigheter, dvs att man lägst kan ha fem i dem?

Svar Ja. VINIT och Insikt kan lägst vara fem (5).

die1 Hur kan en "vanlig" rollperson slåss mot en schaman?

Genrellt sett skall man försöka undvika att anfalla schamaner. Det är tänkt att schamaner skall vara individer som själva ytterst sällan tar till våld. De ser livets innesta mysterier och anser det ett mycket allvarligt brott att döda någon annan. Dessutom så begränsas schamanerna av många tabun – bryter man mot dessa kan man förfaderandarna/totemandarna bli avogt inställda till schamanen. Därför skall man respektera schamaner och inte anfalla dem. Observera att en schaman inte automatiskt lyckas besätta sin fiende. Han skall både lyckas "hitta" offert på andeplanet och lyckas besegra offret i andestrid. (se exempel på sidan 264. Observera vidare om att schamanens befriade ande på sikt kommer att vandra bort från den aktuella platsen (att bli befriad är inte riktigt de samma somm att komma i trance).

die1 Kan den befriade anden ta sig tillbaka till sin kropp?

Nej, om den inte har några schamanistiska färdigheter.

die1 Vilken träfftabell används för obeväpnad strid?

För alla typer av obeväpnad strid används träfftabellen för hugg/kross. Under strid brukar en person som bli anfallen försvara sig, vilket gör att det blir en överrepresentation av träffar i armar. Torson är svår att skada om du inte har ett långt stickvapen eller skjuter med skjutvapen.

die1 Eftersom "Slag" går på högt sikte (och använder hugg- & krossträfftabellen), kan man inte träffa magen på en motståndare. Stämmer detta?

Ja, i normala fall. Det går ju fortfarande att välja att sikta mot buken eller benen.

die1 Ger man någon extra skada om man håller ett tvåhandsvapen, som man skulle kunna hålla i en hand (tack vare hög styrka), med två händer?

Nej. Detta pga att det är försummbart om mer kraft appliceras i de typerna av vapen.

die1 Får man +Ob1T6 i svårighet på båda handlingarna, om man väljer att göra två, även om man slåss med två vapen? Då är det ju lika bra att strida med bara ett vapen (eftersom svårigheten fortfarande blir +Ob1T6 för båda handlingarna)…

Ja, det får man. Dessutom får man +Ob1T6 i svårighet med det vapen man håller i vänster hand, så i det här fallet är det bättre att slåss med bara ett vapen (såvida man inte har stridstekniken "Två vapen")!

die1 Läker man en poäng Trauma, Smärta och Blodförlust per läkeperiod eller en poäng T/S/B per SÅR & läkeperiod?

En poäng T/S/B per läkeperiod. Kroppen läker inte snabbare om man har många sår.

die1 Skall fallskador beräknas på krosskadetabellen?

Ja.

die1 Skall man slå på fummeltabellerna om man fumlar vid parad? (Det tror jag att man skall göra, men vissa resultat passar inte. T. ex. resultat 2 på fummeltabellen för närstridsvapen; rollpersonen ANFALLER på ett ställe där motståndaren inte längre befinner sig… man anfaller ju inte när man parerar…)

Man använder fummeltabellen för närstridsvapen. Det är upp till SL att improvisera lite grand -- effekterna burkar passa rätt bra ändå. Byt bara ut ordet "anfaller" mot "parerar".

die1 I vår spelgrupp har vi fått fram en rollperson (kraggbarbar) som har 17 i Styrka och 12 i Rörlighet, dessutom har han egenskapen "Råstark", vilket gör att hans grundskador ökar ett steg. Detta ger honom Hugg Ob2T6, Kross Ob2T6+2 och Stick Ob1T6+2. Om denna rollperson slåss med dolk, ger han skada enligt följande; Hugg Ob2T6+1, Kross Ob2T6+3 och Stick Ob2T6+2, vilket tyder på att rollpersonen uppenbarligen är så stark att han gör mer i skada om han slår med bredsidan av dolken än om han sticker någon med den! Är detta möjligt?!!?

Jag vet, jag har råkat ut för liknande. Egentligen är det inget fel -- att sticka någon med en dolk ger andra typer av skadeffekter och extraskador jmf med krosskadorna som bredsidan ger. Till exempel ger ju stickskador en väldigt stor mängd blödning. Och ja -- det är möjligt. Det finns råstarka personer som kan ge oerhört kraftfulla slag med sina nävar eller med grova tillhyggen, men som är dåliga på att utnyttja sina krafter för mer raffinerade sätt att slåss på som när det gäller till exempel dolkstrid.

die1 Vid okontrollerad dissipation av kryotropi står det att; "För varje kryotropiskt filament som dissiperar får rollpersonen en poäng (+1) Smärta och Ob1T6 poäng Långtidsutmattning. Magikern räknas som nedkyld." Vad spelar det för roll att han RÄKNAS SOM NEDKYLD ?

Om du tittar på reglerna om köld och nedkylning: Andra stycket ("Nedkylning medför att kroppens rörelseförmåga...) beskriver effekten av nedkylningen -- dvs bl.a. att ingen Långtidsutmattning återfås förrän kroppsvärmen återkommer. För att återfå kroppsvärmen krävs ett TÅL-slag (står under rubriken "Återfå kroppsvärmen").

die1 Vi (jag och två rollspelar-kompisar) har gjort ett "vapen-arbete" i skolan. Då fick vi reda på att armborst kunde skjuta över 400 meter och att rekordet med sammansatt båge (ungefär som hornbåge?) låg på över 900 (!) meter. Projektilvapen i rollspel (åtminstone bågar och armborst) kommer aldrig upp i dessa räckvidder… Vad beror detta på?

Jo, men vi talar om räckvidder du kan träffa på. Du kan skjuta 4km med en Ak4 (7,62mm), men du kan fortfarande inte se ditt mål. Räckvidderna för vapnen är räckvidderna för att träffa -- inte teoretisk maxavstånd.

die1 Skall man verkligen få +Ob2T6/+Ob3T6/+Ob4T6 i svårighet vid avståndsanfall på normalt/långt/mycket långt avstånd i "NEDSATT SIKT" (p.g.a. mörker, typ natt)? Det blir ju nästan omöjligt att träffa (totalt Ob5T6/Ob7T6/Ob9T6 i svårighet på dessa avstånd)! Jag tittade ut genom fönstret på kvällen igår (3 juli) och det var ganska mörkt, men inte SÅ mörkt att man skulle ha fått Ob5T6 i svårighet på att skjuta någon med båge på normalt avstånd (typ 10 meter)… Enligt reglerna är det just nu lika svårt att skjuta någon på 7 meter i NATT-mörker (med betoning på NATT eller kanske skymning) som att skjuta någon på 100 meter i dagsljus… för att inte tala om svårigheterna på långt och mycket långt avstånd!

Det som avses är inte mörker som under sommaren, utantät dimma, vintermörker (jag kan lova dig att du knappt ens ser tio meter en mulen decembernatt) osv. Det är givetvis alltid upp till spelledaren att avgöra hur mörkt det är, men... ,-)

die1 Kan man inte få kallbrand i Eon?

Det finns regler om infektion. Kallbrand är ju ändå en sorts infektion som blivit så allvarlig att nekros uppstår (vävnadsdöd). Mer exakta regler för kallbrand kanske kommer senare.

die1 Har kraggbarbarer något eget skriftspråk?

Ja.

die1 Hur ser odelbart pulver ut? Syftar på vissa kongelat…

Kongelatet dissiperar okontrollerat om det delas / förstörs (kräver en allvarlig skada). Pulvret kan inte delas i två delar utan kommer alltid att hänga ihop.

die1 Varför har ni omslagsbilder som förekommit på andra fantasyromaner? Får man inte fel associationer då?

Bilderna är från Keith Parkinson, Michael Whelan och andra. De säljer rättigheter för sina illustationer till olika användare. Många konstverk är vi faktiskt först med i Sverige. Skulle du få fel associationer om du skulle läsa en fantasyroman med ett omslag som vi publicerat först.

die1 Hur ska jag göra om en spelare vill slåss med två vapen i Eon?

Använd lämpligen ett vapen i varje hand. I övrigt funkar reglerna som vanligt. Glöm inte regeln om fattning, regeln om flera handlingar och regeln om vapenarm på sidan 23.

die1 Jag har en fråga angående bärförmågan till hästarna. En stridshäst med 90 i bärförmåga får ju belastningsavdrag om han bär en person som med sin utrustning väger över 90 kilo. Om en riddar med plåtrustning ska rida på den blir det ju rejäla minus. En packhäst har ju bara 47 i bärförmåga, hur ska han då kunna bära en ryttare och utrustning. En ridhäst med 63 i bärförmåga kan isåfall bara ridas av en tonåring om han inte ska få belastningsavdrag. Hur fungerar egentligen bärförmågan för hästarna?

En varelse kan bära upp till BF x2 utan svårighetsökningar. Får en häst svårighetsökning pga överbelastning gäller denna svårighetsökning även ryttarens slag för tex Rida eller när han slåss från hästryggen. I övrigt gäller ju "bara" att hästen blir mer utmattad och att förflyttningen i strid halveras. Varje gång en häst får utmattning (oftast varje timme, eller minut vid galopp, se färdighetskapitlet och "Rida") ökar denna mängd utmattningskryss också beroende på hur överlastad hästen är.

die1 Går det att höja/sänka karaktärsdragen och i så fall, hur?

Ja, det står i regelboken vid karaktärsdragen. Men karaktärsdragen är påverkbara, både uppåt och nedåt. Det är främst spelaren och spelledaren som avgör hur de modifieras, beroende på rollpersonens öden och äventyr.

die1 Ska man använda decimaler vid bärförmågan, eller ska man avrunda till heltal?

Avrunda alla decimaler nedåt. ("Trunkering")

die1 Kan man träna upp, och på så sätt byta, vapenarm, t.ex. om man är högerhänt och höger hand blir amputerad?

Ja.

die1 Kan man träna upp sig så att man blir ambidextriös eller dubbelhänt, och i så fall, hur lång tid tar det?

Nej.

die1 Räknas grundchans i enheter?

Nej, i absolutvärde.
die1 Under rubriken Byråkrati i kapitlet om Jargien fins ett antal yrken, bl.a. protektor, registrator och kunskapare. Varför finns dessa ej beskrivna i yrkeskapitlet i grundboken eller där de står nämda? T.ex. kunskapare låter ju riktigt roligt!
Geografica Mundana är tänkt som en bakgrundsmodul om länderna och raserna i Eons kampanjvärld Mundana, därför ingår knappt några regler alls. Däremot kommer regler för dessa yrken i Jargien-bakgrundsmodulen.

die1 När det i regelboken står 'guld' respektive 'silver', vilka mynt åsyftas då?

Ett silver är ett mynt som väger 1,9 g och som är gjort i silver och ett guld är ett mynt som väger 1,9 g och som är gjort i guld. Som du kanske ser i regelboken så är det många mynt som väger just så mycket -- bl.a. ashariska silverdaler, jargiska solidor och denarer, cirefaliska dinarer, västmarkiska thaler osv.
Silver och guld är generella begrepp, använda för att passa in oavsett var rollpersonen kommer från.

die1 Finns det någon realistisk chans att en RP kan få tag i en av Kejsar Jargus sedlar?

Om han är mycket mäktig bankir, köpman eller länsherre så kanske...

die1 Är det tänkt att spelarna själva ska slå t.ex. VINIT-slag och förbättringsslag? Eller ska SL slå allt?

Det är upp till SL, vi på Neogames burkar köra de slagen öppna, dvs att spelarna slår dem för att snabba upp och avlasta SL.

die1 Min fråga till er är simpel och enkel. I vilket program gör ni er kartor (exemplevis kartan över Mundana)?

Adobe Photoshop.
 

Copyright © 2014 Neogames AB. All rights reserved.